JUŽNJAŠKI BBQ

Ameriška kuhinja niso samo hamburgerji, ameriška kuhinja niso samo McDonalds, KFC, Pizza Hut in ostali svetovno znani ponudniki hitre prehrane. Po mnenju marsikaterega gurmana, je ameriška kuhinja celo med najboljšimi na svetu. Precej drzna trditev, ki praviloma šokira več kot polovico ljudi, ki so obiskali Združene države Amerike. Na celem svetu praktično ne poznamo države, ki v svoji tradicionalni kuhinji nebi uporabljala žara in na njem z različnimi tehnikami pripravljala različnih gurmanskih specialitet. Toda v Ameriki, so BBQ kulturo povzdignili na višji nivo, nivo, ki mu ljubiteljski in profesionalni kuharji radi rečejo “Southern BBQ” oziroma “Low&Slow” dimljenje.

 

BBQ-zgodovina-amerika-smokers-history

 

T.i. “južnjaški” BBQ izvira iz obdobja suženjstva, ko so lastniki plantaž za svoje goste na žarih pripravljali najboljše kose mesa, sužnjem pa so privoščili samo najslabše kose govejega in svinjskega mesa. Sužnji pa so kaj kmalu ugotovili, da lahko iz trdih, žilnatih in nearomatičnih kosov mesa pripravijo prave specialitete. Meso so dolge ure in ure dimili na nizkih temperaturah, kjer so se le ti po določenem času začeli mehčati, procesi v mesu pa so pripomogli k vse večji sočnosti in okusnosti le tega. Ščasoma so se začeli pojavlati recepti za skrivne družinske začimbne mešanice in BBQ omake, ki so mesu dodale piko na i, ter prav poseben južnjaški karakter. Skozi zgodovino, se je tako BBQ kuhinja vsidrala v Ameriško družbo oziroma postalo njen zaščitni znak.

 

BBQ-omake-začimbe-smokerji

 

Tipični južnjaški BBQ je dimljenje različnih kosov manj kvalitetnega mesa na indirektni vročini, ki lahko poteka od 4 ur, pa tam do 18 ur toplotne obdelave. Temperature pri dimljenju so zelo nizke, pri dimljenju pa se uporablja različne vrste lesa, peletov ali sekancev (češnja, jabolko, pekan, hrast…). Le najboljši BBQ mojstri (Pitmasters) uspejo ujeti pravilno kombinacijo lesa, mesa, začimb in omake, kar daje tej tehniki priprave hrane še dodaten čar, zanimivost in vrhunskost. Praviloma se kose mesa pred pečenjem začini z začimbno mešanico, ob koncu pečenja ali po pečenju pa še z izbrano BBQ omako. Vsaka država na južnjaški BBQ poti preferira svoje začimbne mešanice in omake za katere trdi, da so najboljše na svetu 🙂 Rezultat vsakega dobrega BBQ dimljenja je zelo mehko, sočno in okusno meso, ki ga na jugu tradicionalne postrežejo z ameriško “coleslaw” solato, pečenim fižolom, koruznim kruhom, kislimi kumaricami, ocvrto okro (moč jo je kupiti in gojiti tudi v Sloveniji), krompirjevo solato ali pečeno koruzo.

 

BBQ-omake-začimbe-smokerji-brisket-rebra

 

 

BBQ-omake-brisket-rebra-začimbe-smokerji

Comments are closed.