MESO ZA BBQ

V Vašem smokerju lahko pripravite veliko vrst mesa, rib, zelenjave in tudi drugih kulinaričnih specialitet. Na jugu ZDA so najpriljubljenejši kosi za pripravo mesa z dimljenjem goveji brisket, svinjska rebrca in svinjsko pleče, ki ga američani najraje uporabljajo za pripravo takoimenoveanega “Pulled Porka” oziroma raztrgane svinjine. Vse tri kategorije mesa so tudi najbolj priljubljene na vseameriških BBQ tekmovanjih, ki so v ZDA zelo pomemben družabni dogodek.

BBQ_bbq_smoker_smokers_ franklin_pork_beef_chicken_brisket_ribs_pulledpork

*

BEEF BRISKET – goveji brisket

Goveja prsa (brez kosti), trdo, žilavo in razmeroma pusto meso je od vseh kosov mesa najtežje za pripravo. Dimljenje brisketa je od vseh vrst mesa najdaljše in mora trajati več kot 12 ur. Ob pravilni pripravi meso postane izjemno sočno, mehko in okusno. Obrezovanje oz. trimanje govejega brisketa je zahtevno opravilo, ki pa nam lahko prinese prav posebno specialiteto, ki ji na jugu Amerike pravijo “Burning Ends”.

brisket-angus-bbq-beef-dimljenje

 

PORK RIBS – svinjska rebrca

Svinjska rebrca se nahajajo v središču prašiča in ležijo med hrbtenico in trebuhom. Na vrhu (nad filejem) so t.i. Baby Back Ribs, ki so majhna i zelo okusna, ter posledično tudi najhitreje pripravljena. Pod njimi se nahajajo večja t.i. “Spare Ribs” rebrca, ki jih z obrezovanjem v enakomerno debel in pravokoten “cut” spremenimo v prava tekmovalna “St. Louis Cut Ribs”. Obrezanin vsekakor ne zavržemo, ampak jih predimimo in uporabimo za degustacijo, predjed ali malico.

brisket-angus-bbq-beef-dimljenje-babyback-spare-ribs-pork-but

 

PORK BUTT – svinjsko pleče

Svinjska pleča so prav poseben kos mesa, ki ga nekatere gospodinje tudi pri nas uporabljajo kot pečenko, ki je zaradi obilice maščobe ob pravilni peki vedno sočna. Američani ta del mesa najbolj pogosto uporabljajo za pripravo različnih ameriških sendvičev in sicer tako, da po večurni peki meso raztrgajo na majhne koščke in z njim napolnijo ustrezne štručke. Priporočamo, da meso pečete z svinjsko lopatico, ki naj vam služi tudi kot merilo za optimalno pečeno meso (ko je meso pečeno, lopatico z lahkoto izvlečete iz t.i. Boston Butt/a).

brisket-angus-bbq-beef-dimljenje-babyback-spare-ribs-pork-but

 

CHICKEN & TURKEY – piščanec in puran

bbq_wings_chicken_smoke_dimljenje

V praksi najlažji vrsti mesa za kuho, ki pa sta pri pripravi pravega BBQja postaneta zelo zahtevni. Le največjim mojstrom (Pitmasters) uspe pravilno pripraviti kose obeh in pri tem obdržati sočnost, ki je ključnega pomena za zadovoljstvo vsakega jedca. Veliko gurmanov oziroma ljubiteljev ameriške kuhinje prisega na t.i. Chicken Wings oz. piščančje perutničke, ki so lahko ob pravilni pripravi in ujemajoči se (pikantni) omaki resnično gurmanski presežek.

 

SAUSAGES – klobase

bbq_wings_chicken_smoke_dimljenje_sausage_klobasa_klobase

Klobase postajajo na jugu ZDA prava umetnost, skrivnih mešanic in receptov je na pretek, nekateri imajo radi svinjske, nekateri goveje, spet drugi mešane. Za izdelavo vseh obstajajo določena pravila, začimbne mešanice in dodatki, med najbolj priljubljenimi pa sta vsaj v Texasu jalapeno in rdeča paprika. Z malo volje in truda, jih lahko pripravite tudi doma in se tako izognete industrijsko pripravljenim, ob tem pa seveda natančno veste, kaj ste zmleli v njih.

BBQ-Yoder-Smokers-Smokerji-Grill-Žar-Steak-Burger-Rebrca-Dimljenje

 

Comments are closed.