OFFSET SMOKERJI

CHEYENNE

WICHITA

KINGMAN

DURANGO

STOCKTON

Made in USA

Kako deluje "offset" smoker?
Yoder smoker je sestavljen iz kurišča (firebox) - manjši del smokerja; ter kuhalne komore, kjer poteka dimljenje mesa ali drugih sestavin. Dimljenje poteka tako, da zakurite ogenj v kurišču, vročina in dim potuje skozi kuhalno komoro skozi dimnik. Nadziranje hitrosti zgorevanja in posledično temperature opravljate s pomočjo lopute na vratih kurišča. Za fino uravnavanje je namenjena tudi loputa na vrhu dimnika.

Kakšna je razlika med offset smokerjem in "vertikalnimi" smokerji?
Pri vertikalnih smokerjih se uporablja oglje oziroma briketi, dodaja se koščke lesa za okus. Pri offset smokerjih pa se za ustvarjanje vročine/temperature in okusa uporablja samo les.

Ali lahko offset smoker uporabljam tudi kot žar?
Da, obstajajo 3 vrste priprave hrane na smokerjih:
Direktni žar. Tukaj pripravimo oglje oziroma brikete direktno pod meso, se pravi v kuhalni komori in ne v kurišču.
Indirektni žar. Tukaj pripravimo ogenj v kurišču in odpremo blažilec (damper) znotraj smokerja, da se doseže višja temperatura za žar.
Dimljenje. Tovrstna tehnika se doseže na enak način kot indirektni žar, vendar se mora tukaj temperatura držati 135 °C ali manj.

Kako debelo je jeklo smokerja?
Vsi offset Yoder smokerji so narejeni iz 6.35mm debelega jekla.

Ali so rešetke znotraj smokerja odstranljive?
Vse rešetke v smokerju so odstranljive.

Kateri les naj uporabljam?
Izbira lesa je odvisna od posameznikovega okusa. Običajne vrste lesa so jabolko, češnja, hrast, pekan, ameriški oreh in mesquite. Sadne vrste dajejo hrani blag okus z rahlo sladkim zaključkom. Hrast in njemu podoben les daje bolj močan okus dima, medtem ko pekan dodan malce sladkega zaključka. Poleg okusa ima izbira lesa tudi vpliv na barvo mesa.

Kaj moram narediti pred prvo uporabo?
Zakurite ogenj v kurišču in segrevajte celoten smoker od 3 do 5 ur na vsaj 120 stopinj celzija. Na notranji strani smokerja se mora pojaviti tanek črn sijaj.

Koliko dolgo traja, da se smoker ogreje na delovno temperaturo?
Ponavadi traja 45 minut, da se primerno pripravi les v kurišču in segreje železo ter doseže delovna temperatura.

Kako čistim smoker?
Vsak smoker je opremljen z opremo za čiščenje pepela, s katerim hitro in enostavno odstranim pepel iz kurišča.

Kako očistim notranjost smokerja?
Razstavite kuhalni del, posesajte notranji del in uporabite tanek nož za odstranitev strjenih delcev, na koncu pa vse počistite s čistilom na osnovi citrusov.

Koliko dolga je življenjska doba smokerja?
Enostavno vprašanje. Doživljenjska.

Comments are closed.